Gezinsbegeleiding / asiel & inburgeren

Iedereen begeleider?

Vrijwilligers die gezinnen of personen bijstaan kunnen dat doen vanuit gelijk welke rol binnen de vereniging. Toch zijn er ook enkele vrijwilligers die zich meer dan anderen met vormen van begeleiding bezig houden. We gaan er vanuit dat zij dit in overleg doen met bestuurders.

Gezinnen/personen begeleiden

Gezinnen begeleiden / ondersteunen is geen eenvoudige vrijwilligerstaak. Maar vrijwilligers die zich met de nodige aandacht, bezorgdheid én tegelijk de nodige afstand en overleg willen kwijten over zo’n taak, zijn dan ook zéér welkom in onze werking. De taken kunnen heel specifiek zijn:

  • Aanspreekpersoon zijn om bij pedagogische, administratieve zaken een luisterend oor maar ook effectieve hulp te kunnen betekenen.
  • Mensen bijstaan bij hun contacten in de juridische wereld.
  • Maar ook gewoon mensen begeleiden tot waar ze alleen moeilijk naartoe kunnen gaan
Begeleiders van nieuwkomers

Het Liers Vluchtelingen Onthaal is een groep gemotiveerde vrijwillige begeleiders, die mensen met sociale noden (asielzoekers, vluchtelingen, mensen zonder wettig verblijf…) bijstaan om zich op een menswaardige manier in onze gemeenschap te kunnen handhaven. Zij zorgen voor onthaal, maken mensen wegwijs, helpen hen oplossingen te vinden voor hun problemen. Wonen, werken, gezondheid, onderwijs… het zijn items die niet uit de weg worden gegaan. Er is grote nood aan bijkomende begeleiders.

De vrijwilligers hebben een gezonde visie op mens en samenleving nodig, een kritische verantwoordelijkheid en bereidheid tot goed overleg met collega’s. Ze ondersteunen elkaar door op regelmatige tijdstippen met elkaar ervaringen uit te wisselen en te zoeken naar de best mogelijke aanpak. Zij werken samen met diverse diensten en instanties. Eerst kan het onthaal intensief zijn en veel vragen aan begeleidingstijd, later kan het rustiger.

 

Facebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.