15 jaar Taalwerking Wereld-Delen in Lier

 

pullaarlier2

De foto bij dit artikel is al 5 jaar oud. Veel eerder, al eind 1999, startte Wereld-Delen met taalondersteuning bij anderstalige leerlingen in Lier. Dat gebeurde toen in één school. De vrijwilligers verzamelden wekelijks hun leerlingen uit drie andere scholen.

Vandaag is Taalwerking Wereld-Delen actief op 46 locaties, waarvan 13 locaties in Lier. Zij geeft ondersteuning aan kleuters, leerlingen uit lager en secundair onderwijs én aan volwassenen, 207 personen in totaal in Lier. Daarnaast is er ook nog huiswerkbegeleiding voor anderstalige leerlingen. Zo wil ze kansen creëren die niet voorzien zijn binnen het gewone aanbod in scholen of bij reguliere aanbieders van volwassenenonderwijs. Meestal is de taalwerking actief in scholen tijdens de schooluren, maar ook aan huis of op locaties zoals in het Wijkhuis Herderin en de sporthal van het KTA, waar een taalaanbod aan volwassenen wordt gegeven.

Wereld-Delen geeft zelf ook begeleiding en vorming aan haar vrijwilligers. Een pedagogische opleiding wordt niet van startende taalcoaches verwacht, ook al kan die zinvol zijn. De uitdagingen zijn soms groot. Maar het enthousiasme van leerlingen geeft de vrijwilligers vaak een kracht die grenzen kan verzetten. Voor langere tijd zich engageren (een schooljaar of langer) en creatief aan de slag willen gaan, dat zijn troeven van een sterke taalcoach. En dat wordt ook sterk gewaardeerd door leerlingen, leerkrachten, scholen en andere betrokken instanties. Als vrijwilliger haalt men zelf ook energie uit de enkele uurtjes of één of meer halve dagen die men wekelijks vrij maakt om aan taalondersteuning te besteden.

Momenteel heeft Taalwerking Wereld-Delen een tekort aan vrijwilligers, zowel voor leerlingen uit het basisonderwijs, als in het secundair onderwijs als bij de taalwerking met volwassenen. Niet enkel taalcoaches, maar ook een coördinerende vrijwilliger is welkom. Wil je verhalend en speels met kleuters aan de slag, of zoekend creatief bij een andere groep, of zie je coördinerende taken zitten, dan is jouw kandidatuur welkom bij Taalwerking Wereld-Delen.

Contact:

Taalwerking Wereld-Delen

p/a Antwerpsesteenweg 27 2520 Lier

E-mail: taal.wd@gmail.com

 

(Taalwerking Wereld-Delen is een deeltak van Recht en Welzijn vzw uit te Ranst, Nierlenderstraat 16.)

Facebooktwitter

Written by