Mag ik ook wat Kerstmis?

Kop NET DNWDe donkere dagen die eraan komen zijn voor een aantal gezinnen écht donkere dagen. Ondanks de feestdagen die er tussen zitten. Elk jaar opnieuw komen er vragen waaraan wij niet of amper kunnen beantwoorden.

We geven er een paar heel actuele, op het risico af dat lezers zullen zeggen: ‘daar heb je ze weer, die klagers!’.

 

  • Wij hebben al maandenlang geen warm water meer in huis. Onze kinderen (7 kinderen tussen 2 en 9 jaar!) moeten zich wassen met koud water. Wij hebben geld geleend bij een buur om een boiler te kopen. We hadden geluk want het is een nieuwe boiler die iemand anders thuis had liggen – een miskoop – want gezien de afmetingen kon men hem er niet installeren: wij kregen hem voor een prijsje. Nu moeten wij dat geld terugbetalen. Kunnen jullie ons helpen met sinterklaas, Kerstmis en nieuwjaar? We hebben geen speelgoed voor de sint en zullen niets kunnen doen op die feestdagen.
  • Een man die leeft van voedselhulp moet wachten op een regularisatie van zijn verblijf; Volgens de advocaat heeft hij er recht op maar toch moet hij al maanden wachten op de beslissing. Als twee jaar heeft hij geen inkomsten en leeft hij nergens en overal. Maar nu komt Kerstmis er aan. Hij schaamt zich diep, want ook dit jaar zal hij niets kunnen sturen naar zijn dochter en zijn vrouw die achter gebleven zijn in Nigeria. Hij is er de put van in. Maar zelf feesten zit er ook niet in.
  • Een man met drie kleine kinderen verloor niet lang geleden zijn vrouw. En nu zal hij ook zijn woonst kwijt spelen. Het blijft zeer onzeker of hij onderdak zal vinden. Sinterklaas zal al zeker niet langskomen. En daarna: koffiedik kijken.
  • En jonge gezin woont in bij de ouders van de man. Eigenlijk is het gezin “per ongeluk” ontstaan, want er was onverwacht een kleintje op komst. Het kleintje is nu geboren, en gelukkig blijven de hele jonge ouders samen. Geen werk, geen toekomst. Maar de omgeving is niet goed voor het kind. Er is geen verwarming in huis en men behelpt zich met af en toe een elektrisch vuur. Maar dat kost geld… De baby werd al twee maal met longproblemen opgenomen in het ziekenhuis. De dokter stelt dat de verwarming moet werken voor de gezondheid van het kind. Maar dat zit er niet in: onmogelijk want geen geld genoeg. Het OCMW zegt “wij mogen geen uitzonderingen maken”… en dus blijft alles zo. Wat moeten deze mensen van de “feest”dagen verwachten?

Met kleine beetjes kunnen wij via ons begeleidingswerk soms wat hulp bieden. Wat tweedehands sint, enz… Maar ook onze werking kost dit geld en daarom hopen wij op hulp.

Wil je helpen, stort dan jouw bijdrage op BE80 7765 9023 3377 met melding “Het NET” en je krijgt vanaf 40 euro een fiscaal attest via Caritas Hulpbetoon. Is een fiscaal attest niet nodig, dan kan je jouw bijdrage rechtstreeks storten op onze rekening WD Solidair op nummer BE38 8335 3522 7472 met vermelding “Het NET”. Alvast dankjewel!

Facebooktwitter

Written by