Taalwerking piekt

Ranst 5 februari 2019 – PIEKENDE TAALONDERSTEUNING DAAGT WERELD-DELEN UIT

Indien Wereld-Delen op dit ogenblik overal voldoende taalcoaches kon inzetten hadden 767 kinderen een taalcoach in 69 scholen in de provincie Antwerpen. Dankzij de beschikbare vrijwilligers kunnen al 660 anderstalige leerlingen taalondersteuning Nederlands krijgen. Twintig jaar is Wereld-Delen met taalondersteuning actief en in de laatste vijf jaren is het aantal leerlingen meer dan verdubbeld. Lokale overheden en scholen doen beroep op Wereld-Delen om met taalcoaches extra taalondersteuning te geven aan kleuters, lagere schoolkinderen en leerlingen in het secundair onderwijs. Hiermee vullen zij de mogelijkheden van de scholen aan.

Nog steeds zijn er geen structurele subsidies beschikbaar. Recent stuurden provinciale diensten Wereld-Delen hiervoor nog door naar het Agentschap Inburgering en Integratie, maar ook deze instantie kon geen uitzicht op vaste financiële steun bieden. Ondertussen stellen kostenvergoedingen de vrijwilligers in staat hun werk te doen. De taalcoaches worden zelf ook voorbereid op hun taak, geïntroduceerd in de scholen en verder opgevolgd en gevormd door een team van regionale contactpersonen, een coördinator en een vormingsmedewerker.

Naast taalondersteuning bij kinderen heeft Taalwerking Wereld-Delen ook een aanbod voor volwassenen. Meestal zijn dat conversatietafels, maar ook lessen wegcode voor anderstaligen die het Nederlands nog onvoldoende beheersen. Hier en daar gaan vrijwilligers vanuit eigen initiatief met individuele steun aan de slag.

Heel het jaar door is Wereld-Delen op zoek naar geschikte vrijwilligers in heel de provincie Antwerpen. Nieuwe hulpaanvragen zijn er regelmatig. Soms stopt er ergens een vrijwilliger en is vervanging nodig. Wekelijks komen kandidaat-vrijwilligers langs ter kennismaking. Dat gebeuren is intensief en een echte uitdaging. Gelukkig zijn er scholen en gemeentes die de vrijwilligersoproepen van Wereld-Delen mee helpen verspreiden. In ieder geval blijft Wereld-Delen vastbesloten om in de mate van het haalbare in te gaan op de noden en geleidelijke groei blijft daarbij nog steeds mogelijk. Structurele steun zou Taalwerking Wereld-Delen meer slagkracht kunnen geven.

Taalwerking Wereld-Delen

Kapelstraat 19 2520 Broechem

http://taal.wereld-delen.be/

Coördinator Taalwerking: Johan Segers

taal.wd@gmail.com

Geef een reactie