Zeker nood aan 20 nieuwe vrijwilligers

Op 14 januari gaat bij Wereld-Delen haar jaarlijkse vrijwilligersvergadering door: een samenkomst met een kort officieel gedeelte, maar vooral een kans om elkaar eens op een andere manier tegen te komen. En we maken er feest van met kaas, fijne vleeswaren en wijn of ander lekkers. Ieder jaar groeit de opkomst. Logisch, want ieder jaar groeit het aantal vrijwilligers.

Dit jaar nam hun aantal met een 25-tal toe. Een erg grote stijging. De grootste groep komt uit de taalwerking, maar de materiële hulp in Het Magazijn telt op zichzelf ook een 25-tal vrijwilligers. Maar, ook al zijn we momenteel een kleine 130 gemotiveerde mensen sterk, toch blijft de nood groeien aan vrijwilligers. En die verzuchting klinkt harder en harder omdat de vereniging de projecten die zij uitvoert ook echt goed wil realiseren.

Soms klinken de oproepen een beetje wanhopig, omdat de nood in enkele taalprojecten en in Het Magazijn echt groot is. In drie taalprojecten voor anderstalige kinderen, waarin 9 schoolentiteiten in Lier en Mortsel betrokken zijn, is er op heel korte termijn nood aan een 15-tal extra vrijwilligers. Zij krijgen vaste wekelijkse opdrachten bij taalondersteuning, of in een huiswerkklas, of bij het ondersteunen van ouders en kinderen rond huiswerk aan huis én als lesgever aan ouders van deze kinderen. Ondanks vele oproepen melden kandidaten zich niet sneller aan dan anders. Bovendien rust op een aantal van deze vrijwilligerstaken iets meer verantwoordelijkheid dan in veel andere vrijwilligersjobs. Dat schrikt een aantal kandidaat-vrijwilligers af. Vrijwilligers die er wel voor kiezen worden goed omringd en zij kunnen dan ook genieten van een aanmoedigende omgeving en hun resultaat.

In Het Magazijn kwamen de voorbije maanden een aantal nieuwkomers opdagen tot groot genoegen van de anderen. Hier is enerzijds verjonging nodig: veel aanwezige vrijwilligers worden een jaartje ouder, doen hun werk nog heel graag, maar omwille van de drukte hopen zij om jonge nieuwe medewerkers. Vooral voor het onthaal van cliënten bij de projecten SoWi en De Loods in Het Magazijn zijn vaste vrijwilligers nodig die met een rustige en open communicatie de mensen in armoede kunnen opvangen.

Dus hopen wij voortdurend op nieuwe en gemotiveerde vrijwilligers, die een lange termijn opdracht willen opnemen. Op de jaarvergadering zal de dankbaarheid klinken die alle vrijwilligers samen dubbel en dik verdienen voor hun inzet.

Facebooktwitter

Written by