Vrijwilligers

Home » Vrijwilligers

Wereld-Delen bestaat volledig uit vrijwilligers tot in de algemene vergadering. Alle verantwoordelijken zijn zelf vrijwilligers. Er zijn zowel vaste vrijwilligers als occasionele vrijwilligers. De eersten zijn wekelijks of continue actief. De occasionelen ondersteunen de vrijwilligers bij kortdurende projecten of grotere activiteiten. Regelmatig worden vacatures online geplaatst voor verschillende opdrachten. Kandidaten kunnen zich altijd bij Wereld-Delen aanmelden om op zoek te gaan waar de interesses liggen. Niet aarzelen dus want vrijwilligers zorgen echt voor verandering!

Vrijwilligers

Overzicht mogelijkheden

Wereld-Delen heeft zeer gevarieerde opdrachten voor vrijwilligers. Hieronder geven wij alvast een idee van enkele mogelijkheden.

Handarbeid

 • In onze Sociale Winkel ‘De Loods’ worden materialen verzameld en verdeeld aan mensen in armoede. Onze vrijwilligers zijn zowel mensen in armoede als andere personen. In ‘De Loods’ is er een massa aan handwerk te verrichten: sorteerwerk, sjouwwerk, knutsel- en technische klussen,… Veel variatie dus!
 • Goederen dienen ook opgehaald en afgeleverd te worden: mensen die mee willen gaan om te laden en te lossen zijn altijd welkom. Dit is werk dat soms op zeer verschillende tijdstippen dient te gebeuren.
 • In onze Sociale Winkel zijn goede afspraken nodig en zijn personen die voor het onthaal zorgen erg belangrijk.

Sociaal-pedagogisch werk

 • Taalactiviteiten in scholen: men heeft niet noodzakelijk een pedagogische achtergrond, maar liefst wel ervaring met het werken met kinderen. Voor de vorming kan men met de taalcoördinator afspreken welke dagen en tijdstippen men beschikbaar is. Taalwerkers verbinden zich minstens tot één volledig schooljaar vrijwilligerswerk omwille van de continuïteit van dit werk.

Animatie en ondersteuning

 • Een aantal vrijwilligers zet samen met onze leden activiteiten op waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. Zij hebben veel aandacht voor de noden van deze mensen.
 • Medewerker bij het organiseren van initiatieven, praktische zaken of promotie.
 • Mensen op zoek naar een oriëntering in onze samenleving samen brengen en ondersteunen.

Administratief werk

 • Uiteraard is er bij al dat werk heel wat administratief werk. Dat nemen sommigen er gewoon bij, maar we verdelen dat werk ook graag.

Kostennota’s

Algemeen

 • Vrijwilligers kunnen een aanvraag om vergoeding indienen mits instemming van hun coördinator. Het doel van de kosten dient duidelijk worden vermeld. Bij de kostennota voegt men de nodige bewijsstukken.
 • Wereld-Delen heeft geen verplichting vervoerskosten te betalen. Vervoerskosten komen vooral tegemoet aan personen met een laag inkomen die hierdoor geen extra kosten oplopen omdat ze vrijwilligerswerk doen. Vervoerskosten mogen wettelijk niet gebruikt worden als verborgen betaling voor vrijwilligersprestaties. Daarom is de vergoeding lager dan de wettelijke vergoeding van werknemers in dienstverband. Vervoersvergoedingen zijn geen algemene regel en kunnen enkel op aanvraag worden toegekend. Woon-werkverplaatsingen korter dan vijf km enkele rit komen niet in aanmerking voor terugbetaling, tenzij het bestuur een uitzondering toestaat.

Praktisch

 • Je stelt het best niet uit om kostennota’s in te dienen. Doe dat maandelijks of driemaandelijks. Na 6 maanden worden ze niet meer aanvaard. 
 • Taalwerkers kunnen kiezen voor twee maal inzenden: in januari en tegen (ten laatste) 10 juli.
 • Lees de uitleg goed. Vooral bij woon-werkvervoer hoef je meestal veel minder in te vullen dan het formulier lijkt te vragen. Vind hier enkele algemene vervoersafspraken.

Nota’s downloaden

Hoe indienen?

 • Per post zenden naar het secretariaat, Gasthuisstraat 19, 2520 Ranst of inscannen en verzenden via onderstaand formulier.  Lokaal secretariaat reserveren

  Hieronder kunnen medewerkers het lokaal van het secretariaat te reserveren voor vergaderingen en besprekingen. Vergeet zeker niet te annuleren via de link in je mailbox wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Zo geef je anderen de kans om het tijdsblok te reserveren.

  Beveiligde toegang

  Medewerkers binnen Wereld-Delen kunnen gebruik maken van onze beveiligde toegang om documenten uit te wisselen met elkaar.

  Klik hier om naar de beveiligde toegang te gaan.